Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Niemniej jednak wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, inaczej pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano umyślnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Dużo stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, żeby uzyskać różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych artykułów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga gigantycznego trudu. czy kawa jest zdrowa Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również odpowiedniego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film