Ówczesna kuchnia dalej żyje

Każda kuchnia charakteryzuje się osobistymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz łatwa. Większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (jakie są niezwykle cenione na całym globie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za lokalne, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone przeważnie z Polską. Można dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak standardowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak de facto niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film